Meridian Systemet

Kroppens unikke meridiansystem

Kroppen indenholde et netværk af energiske baner, som er i direkte forbindelse med vores indre organger. Dette er et kendt koncept for den unikke østasiatiske medicin. Selvom ordet er forkert oversat af franske akupunktørbøger i starten af 1900-tallet, er vi bekendte med det som meridiansystemet. Meridian behandling er ikke et koncept kun kendt fra akupunkturen, men en grundsten i mange flere “meridian” baseret behandlingsmetoder såsom shiatsu, tuina og Body TT KropsTerapi.

Den vestlig verden har altid haft svært ved at accpetere meridiansystemet og den qi der bevæger sig i dem. Heldigvis er den begyndt at vinde mere ind hos flere og sågar har flere praktiserende læger indenfor det etableret behandlingsystem begyndt at bruge behandlinger som akupunktur. Danske hospitaler er også på få områder begyndt at give smerte behandling med akupunktur.

Læs mere om vores uddannelse her

Hernede under kan du se mine 3D animerede videoer, for hvordan meridian systemet flyder i os.
Jeg har lavet en ultra kort beskrivelse af den enkelte meridianer. Selve uddannelse får man et meget større indblik i dets funktion og forbindelse til kroppen både fysiologisk og følelsesmæssigt

Lunge meridian (Lu) 1:29

Lungerne er placeret i den øverste del af vores krop. Rytmisk sender den qi igennem kroppen. Som zang organ er Lungerne det eneste organ som er i direkte kontakt med det ydre. Lungerne hjælper kroppen med at komme af med det “gamle og brugte”

Tyktarm meridian (Co) 1:29

Som partnerorgan til Lu har Tyktarmen også det aspekt at det hjælper os med at give slip følelsemæssigt fx ikke at holde fast i gamle relationer. Emotionelt er begge organer Lu & Co involveret i at give slip på det gamle og ikke brugbare

Mave meridian (Ma) 1:29

Maven er det organ der tager imod mad, derfor har mad- og drikkeindtagelse en stor påvirkning på organet. Det er ikke kun madens energi som kan påvirke Maven. Den kan også  forstyrres af mængden og måden vi spiser på. Emotionelt er det sådan noget som bekymringer, spekulation og at tænke for meget.

Milt meridian (Mp) 1:29

Milten adskiller sig i TKM fra den vestlige forståelse af dens funktion. Sammen med dens partner organ Maven danner den fordøjelsen. Ubalancer som træthed efter mad kan oftes tilskrives Milt stagnation. Emotionelt se Mave meridian

Hjerte meridian (Hj) 1:29

Hjertet er placeret højt i vores krop, og er et yderst interesant samt kroppens vigtigste organ. Som en sand Kejser betragter Hjertet sit rige og har tæt relation til alle organ som kommunikere  tilbage til det. Emotionelt påvirkes hjertet negativt af mange følelser, de stærkeste er tristhed, manglende glæde og chok.

Tyndtarm meridian (Ty) 1:29

Tyndtarmen har et yin/yang forhold til Hjertet, og dens partnerskab er nok mest på den mentale plan at forstå. . Tyndtarmens mentale rolle er at adskille de klare tanker fra de uklare. Når der er ubalance i tyndtarmen, kan der også være ubalance i sindet. Selvom tyndtarmen muligvis ikke virker så vigtig som hjertet eller nyrerne, er det stadig en integreret del af vores krop, og som sådan bør det også tages hånd om.

Urinblære meridian (Ub) 1:29

Urinblære er kroppens længste meridian. Da den er tæt forbundet med det autonome nervesystem grundet dens placering langs rygsøjlen kan ubalancer som frygt, overdrevet behov for kontrol, manglende beslutningsevne samt længerevarende spændinger i rygge være meget karakteristiske.

Nyre meridian (Ny) 1:29

Dine nyrer er et bemærkelsesværdigt organ og fortjener kærlig pleje. Nyrer har mange vigtige funktioner i kroppen, herunder filtrering af blodet, kontrol af stofskifte, vandbalance, produktion af knoglemarv. Nyrerneenergien er tæt forbundet med hjernen, nervesystemet, hørelsen og ørerne. Nyren er “reservegeneratoren” for energi i kroppen og leverer ekstra qi til alle organerne, når det er nødvendigt.

Pericardium meridian (Pe/Ks) 1:29

Pericardium meridian er Hjertes beskytter. Pericardium beskytter hjertet mod følelsesmæssigt traume, indsnævrer brystet for at beskytte hjertet og hjælper med at udtrykke hjertets glæde. Pericardium hjælper med at regulere cirkulationen i de store blodkar, der løber ind og ud af hjertet. Hvis hjertet ikke er beskyttet, forsvinder kærlighed og glæde, så sorg og frygt stiger. Vi mister vores åndelige forbindelse, og vi kan opleve intern uorden. Et ubeskyttet hjerte kan være sårbart og let såre eller “hjerteskåret.”

San Jiao meridian (SJ/3E)

1:29

San Jiao er kendt inden for TKM-litteraturen for at være det største organ med ansvar for at kontrollere og vedligeholde den korrekte strøm af qi, blod og forskellige kropsvæsker i hele kroppen. San Jiao kan virke som et vanskeligt koncept for nogle, da det ikke er anerkendt i den vestlige fysiologi. San Jiao er blevet oversat til mange ord i vestlige akupunktørbøger, som bla Triple Heater, Triple Warmer, Triple Energizer, EndokrineMeridian, Tredobbel varmer, 3e mm.

Galdeblære (Gb) 1:29

I TKM har Galdeblæren mange vigtige funktioner. Det er tæt forbundet til Leveren som yang/fu organ og Leveren er dets yin/zang-partner. På et dybere følfesmæssig niveau er Gb ansvarlig for vores passion, mod, inspiration og selvsikkerhed. Galdeblæren opbevare og udskiller galde, den er med til at træffe beslutninger og planlægge, den styrer senerne og påvirker vores drømme.

Lever meridian (Le) 1:29

Om foråret blomstre Leveren og dens energier er på sit højeste. Leveren er forbundet med ny vækst og ekspansiv energi. Leveren har mange ansvarsområder indenfor kinesisk medicin. En af de vigtigste områder og funktion for Leveren er opbevaring af blod (xue). Leveren sender blodet til bestemte dele af kroppen og nærer det nødvendige væv. Hvis Le er sund, har vi energi til at udføre vores daglige aktiviter. En af de største Le ubalancer og manifestationer kommer til udtryk for vrede.

Ren meridian (CV) 1:29

Af de otte ekstra meridianer nævner jeg blot de to Ren mai og Du mai. Disse meridianer har deres egne separate veje og adskiller sig fra de 12 vigtigste meridianer (de 12 hovedmeridianer er alle forbundet med et indre organ). De vedrører ikke nogen zangfu-organer (de indre organer), og de er ikke nødvendigvis arrangeret parvis eksternt. På grund af disse forskelle kaldes de ekstraordinære meridianer. Ren meridian har en stærkt indflydelse på alle yin-organer da den er kroppens mest yin aspekt. Det ses også på placeringen mellem Du og Ren meridianerne, hvor de kroppens mest yin og yang aspekt.

Du meridian (GV) 1:29

Af de otte ekstra meridianer nævner jeg blot de to Ren mai og Du mai. Disse meridianer har deres egne separate veje og adskiller sig fra de 12 vigtigste meridianer (de 12 hovedmeridianer er alle forbundet med et indre organ). De vedrører ikke nogen zangfu-organer (de indre organer), og de er ikke nødvendigvis arrangeret parvis eksternt. På grund af disse forskelle kaldes de ekstraordinære meridianer. Du meridian har en stærkt indflydelse på alle yang-organer da den er kroppens mest yang aspekt. Det ses også på placeringen mellem Du og Ren meridianer på kroppen.